Cada Nadal amb l’arribada d’un nou any ens omplim de nous propòsits. Qui no ha dit en un moment o altre “l’any vinent deixaré de fumar”, o “l’1 de Gener començo la dieta”, altre dels objectius recurrents que apareixen en aquestes dates és anar al gimnàs. No obstant també és freqüent que una vegada hem començat amb els nostres objectius els deixem a mitjes al poc temps d’haver començat.
A continuació valorarem quins són els errors més comuns que fan que deixem a mitjes els nostres objectius i donarem pautes per facilitar-nos el poder-los dur a terme i així aumentar la nostra sensació de control i reforçar la nostra autoestima.
Normalment ens posem un objectiu poc concret i definit això fa que ens sigui dificil saber si acomplim o no la nostra meta i també dificulta el dur-la a terme de forma regular i amb un inici i un final.
Altre aspecte molt important és plantejar-nos un objectiu que sigui assolible. Si la nostra meta és molt difícil d’aconseguir (de vegades imposible) ens desanimarem i la deixarem estar, això fa que la nostra sensació d’autoeficàcia i l’autoestima disminueixi ja que el pensament que ens ve és el de “No he pogut”.
Com dèiem és recomanable fixar-nos un objectiu definit, el més concret possible i assolible. P.e “Aniré al gimnàs una hora 3 cops per setmana”. Destacarem aquí que és recomanable concretar els dies que anirem i establir-los en un horari dins de la nostra rutina habitual.
Altra cosa que pot aumentar la nostra motivació i la sensació d’eficàcia és dividir el nostre propòsit en petites submetes. Per exemple, si el nostre propòsit fos perdre pes, el que fariem seria concretar la quantitat de pes que voldriem perdre i el temps que tenim per fer-ho (aprofitem per tornar a destacar que ha de ser una meta real i sana). Les submetes podrien ser quinzenals i establiriem quants grams hauriem de perdre en cada submeta. Així al tenir els objectius més a curt plaç podem tenir resultats abans cosa que aumentara la nostra motivació a seguir endavant amb el nostre propòsit.
Per ajudar a aconseguir la nostra meta pot ajudar-nos establir un pla. A banda de concretar,què volem fer, com hem dit anteriorment, seria adequat escriure com ho volem aconseguir. Si fos el cas que volguessim deixar de fumar podriem tenir en compte evitar ambients on es fumi, buscar ajuda d’un professional, mètodes substitutius, etc.
Aquestes són algunes de les pautes que podem dur a terme per aconseguir els nostres propòsits d’any nou i sentir-nos així molt millor. Amb això, iŀlusió i motivació podrem aconseguir els nostres propòsits de cara a l’any entrant.
Que tingueu bon any i feu acomplir els vostres propòsits!!
Ana B. García Rocha
Llda. en Psicologia i gerent del Centre Psicològic MiR
Num. Col. 17.025