Alimentació i veu

Per tal de no irritar i danyar les cordes vocals hem d’evitar ingerir els aliments massa freds o calents, controlar el consum de menjars picants, cafè, alcohol i tabac; no abusar dels caramels (especialment els mentolats), i no menjar en abundància abans d’anar a dormir. Mantenir una bona hidratació, bevent aigua regularment durant el dia a temperatura natural i seguir una dieta equilibrada baixa en greixos, afavoreixen la digestió i la qualitat vocal.

Adreçar-nos als nenss

La millor manera de que els nens desenvolupin la seva parla és ser un bon model per a ells i gaudir d’estones de joc i conversa, on el llenguatge flueixi naturalment. Hem de fomentar una parla relaxada, respectant els torns i el ritme del nen, intentant situar-nos dins del seu camp de visió i evitant l’ús d’un llenguatge massa infantil. Si fem excessives correccions, podem desanimar-lo, pel que és millor repetir, ampliar i reformular les seves expressions. Ei! I no abuseu de les preguntes... fomentem el discurs!

Important: parar més atenció a què ens diuen i no com ens ho diuen!

Petites coses positives

Sovint anem tan pendents del rellotge que passen els dies i sembla que no hi ha res de bo. Però cada dia ens passen coses positives a les que no prestem atenció i restem importància. Per exemple: quedar a fer un cafè amb algú, parlar una estona per telèfon amb un ésser estimat, somriure perquè algú ens ha contagiat el somriure o jugar una estona amb els nens. Us animem a que cada nit abans d’anar a dormir repasseu el vostre dia i detecteu aquests moments positius, anireu a dormir amb una altra sensació. Ah! I també ho podeu fer amb els nens, ensenyeu-los a que cada nit us diguin una cosa que els hagi agradat del dia.

Organització del temps

Comença un nou curs! Passades les vacances tornem de nou a la rutina i és molt important organitzar bé el nostre dia a dia. Elaborar un horari personalitzat ens serà de gran ajuda per gestionar les activitats extraescolars, l'espai dedicat als deures i a l'estudi, i també per gaudir del nostre temps lliure. Animeu-vos!

Deures d'estiu

Ja és agost! A tots, grans i petits, ens agrada gaudir del sol, la platja, els amics... Però no hem de deixar de banda les nostres responsabilitats com a bons alumnes. Els deures d’estiu ens ajuden a no oblidar el hem après i a preparar-nos per al nou curs. Tot i això, no cal anar carregats de quaderns i aclaparar als nens. Llegir una estoneta cada dia i escriure un petit diari on recollir les nostres aventures durant les vacances, són bones alternatives per mantenir l'engranatge a punt i continuar funcionant al setembre.

Alimentació i parla

Per a que els nens articulin correctament els sons de la parla, entre d’altres aspectes, és necessària una bona tonicitat muscular de llavis, llengua i cara, i un creixement equilibrat d’aquestes estructures. En aquest sentit una bona alimentació és primordial, on hem d’abandonar els menjars triturats el més aviat possible i anar introduint a la dieta dels petits aliments més sòlids per exercitar així la musculatura i afavorir el seu discurs.

Crítica constructiva

Sempre us recomanem que digueu les coses que no us agraden o us molesten. L'objectiu de fer-ho és aconseguir que l'altre faci un canvi, però la persona ha de saber què ha de fer en una situació similar en el futur, sinó no ens servirà de res. Exemple: "No m’ha agradat que fessis plans pel cap de setmana sense dir-me res, m’agradaria que en un altre moment em preguntessis abans si em ve de gust anar-hi o m'estimo més fer una altra cosa". L’objectiu d’una crítica és donar una alternativa futura a l’altra persona, no desfogar-nos i fer-la sentir malament.

Cuidar la veu

Tots alguna vegada hem tingut problemes de veu, ja sigui per parlar molt, cridar la nit anterior en un concert o símptoma d’un refredat. Moltes vegades pensem que parlant fluixet i amb un caramel de menta es soluciona el problema, però justament empitjorem més la veu. La millor manera de que les nostres cordes vocals es recuperin és mantenir repòs vocal (parlar el mínim possible) i beure molta aigua per hidratar-les.

Ús del xumet

Que els bebès portin xumet no és res dolent ja que aquesta succió els ajuda a relaxar-se i estar més tranquils. El problema esdevé quan el nen creix i el xumet no es retira a temps, creant-se certa dependència i afectant a estructures com la dentició, el paladar, la llengua i els llavis, i conseqüentment, afectant als fonemes de la parla. Es convenient retirar-lo entre els 12 i 24 mesos (mai més de 3 anys). Haurem d’escollir el moment adequat i tenir molta paciència!

Reforç positiu als fills

Digueu als vostres fills com de contents esteu de que s’hagin portat bé; com d’orgullosos us sentiu perquè han recollit l’habitacio o com us alegra que hagin menjat sols. Sovint, no tenim problema per dir el que no ens agrada i en canvi el que està bé considerem que és “el que s’ha de fer” i per tant no fem cap comentari al respecte. Us animem a que reforceu positivament als vostres fills. Estaran més motivats i la seva conducta millorarà!

Comunicació en la parella

Si voleu que la vostra parella faci alguna cosa digueu-li. Si necessiteu una abraçada demaneu-la. Si us passa alguna cosa expresseu-la. No jugueu a les endevinalles. Per molt que ens conegui l’altre i molts anys que portem junts no té perquè endevinar el que pensem, necessitem o sentim. Cuideu la vostra relació i feu les coses fàcils!