nadal-en-familia

S'acosten unes dates que a molta gent li agraden però a la vegada a d'altres persones els horroritza, el Nadal. No entrarem en el debat de consumisme, trobar a faltar a éssers estimats, etc. si no que parlarem de les reunions familiars. En aquest article parlarem de les dificultats que sorgeixen en aquestes situacions i donarem algunes pautes per poder sobreviure-hi amb èxit.

La primera situació conflictiva és "quins i quants dies a casa teva i quins i quants dies a casa meva". El repartiment de dies acostuma a ser un tema conflictiu. La primera cosa que hem de fer és valorar quins són els dies que veiem com a "imporants o assenyalats" això depèn de cada casa (pot ser la nit de Nadal i cap d'any; o Nadal i St Esteve, etc). Identificats aquests dies el que és just és fer un amb la família d'un i l'altre dia important a casa de l'altre, la resta de dates es poden repartir igual. No val això de "jo agafo els dies que vull o més m´agraden i si de cas ja anirem a casa teva els altres". Si ens costa posar-nos d'acord, no ens queda més remei que pactar i negociar. Hem de tenir en compte que normalment el que acostuma a passar-nos és que estem molt a gust amb la nostra família, hem crescut amb ells, per tant ens sentim més còmodes amb el seu funcionament, bromes, dinàmica, etc. I amb la família de l'altre, potser que ens costi més adaptar-nos o estar amb ells, perquè hi ha aspectes que no compartim o que simplement no estem tan acostumats i ho veiem estrany. En aquests casos és important fer un petit exercici d'empatia i veure que igual que nosaltres ens sentim més còmodes amb els nostres, a la nostra parella li passarà igual, per tant, repartim justament els dies.

Un cop a les reunions familiars intentem evitar segons quins temes delicats, com per exemple la política o futbol. Si sabem que quan parlem d'això no podem fer-ho des de la calma, escoltant i respectant l'opinió dels altres, millor no fer-ho. Podem tenir idees molt diferents respecte un tema però a la vegada poder passar-s'ho bé o parlar d'uns altres tranquiŀlament i amb respecte. Per tant, centrem-nos en aquests temes i deixem de banda possibles discussions que no ens portaran a res més que a desenlluernar la reunió familiar.

En aquestes dates s'acostuma a beure alcohol. L'alcohol és un desinhibidor, per tant bevem amb mesura. Una cosa és estar a gust i beure una mica i una altra que acabem pujats a la taula cantant nadales, o fem bromes fora de context o deixant anar coses que pensem sobre algú de la taula sense cap tipus de filtre. Controlem l'alcohol i evitarem situacions incòmodes o tenses per tots!

De vegades pot passar que hi hagin antics conflictes latents amb la família (normalment acostuma a ser amb la família política però també pot ser amb la pròpia). L'important aquí és poder parlar-ho amb la nostra parella prèviament i crear un senyal discret on tots dos sapiguem que és moment de marxar si un es comença a trobar realment incòmode. No forcem les situacions al límit perquè no acostuma a acabar bé. Respecte a aquest tema també hi ha la possibilitat que algú "deixi caure" algún comentari o "llenci" alguna indirecta cap al membre de la parella que bé de fora. Tot i que jo sempre us dic que hem de ser assertius i que hem de posar límits i dir les coses, considero que davants d'aquestes situacions és més fàcil que sigui la parella qui posi límits a la seva família, acostuma a gestionar-se millor el problema i a més, l'altre es sentirà recolzat per la seva parella en lloc de sol davant de tothom.

Si aquests conflictes passats fan que amb algun membre de la família no tinguem relació, no tenim perquè no anar a la reunió ni viure situacions tenses i desagradables. Simplement, arribem, saludem a tothom i seiem a un lloc de la taula on estiguem a prop de persones amb qui ens trobem més a gust. Donem normalitat i gaudim de la reunió, sinò,a part de no passar-nos-ho bé espatllarem la trobada als demés.

Aquests són els meus petits consells, sobretot mirem de no ser egoistes i pensar també amb la nostra parella en aquestes situacions i fem-nos la vida més fàcil. L'important és que tots gaudim de les festes i ho passem bé.

Bones festes per tothom i Bon Any!!


Ana B. García Rocha
Llda. en Psicologia i gerent del Centre Psicològic MiR
Num. Col. 17.025